Een derde vervangt zelf verlichting

Bijna een derde (32 procent) van de mensen die afgelopen jaar defecte autoverlichting had, geeft aan dit zelf te hebben vervangen. 41 procent is daarvoor naar het autobedrijf gegaan en 65 procent heeft de defecte verlichting direct of in elk geval dezelfde dag nog (laten) vervangen.

Dat blijkt uit een online enquête door Markteffect in opdracht van Bovag. Er deden 1.048 respondenten aan mee.

Van de personen die langer met vervanging wachten, zegt 32 procent desondanks in het donker nog met de auto te rijden. Bijna de helft (48 procent) van de respondenten weet niet dat de maximale boete voor defecte verlichting 140 euro bedraagt; 11 procent weet überhaupt niet dat er een boete staat op rijden met defecte lampen. Zes op de tien automobilisten ervaren (verblinding door) groot licht bij tegenliggers als grootste ergernis; 56 procent ergert zich het meest aan verkeerd afgestelde koplampen.

Hoewel volgens Europese regels sinds 2006 fabrikanten verplicht zijn de auto’s uit te rusten met verlichting die de bestuurder zelf moet kunnen vervangen, ervaren volgens Bovag veel automobilisten dit toch als problematisch. In sommige gevallen is specialistisch gereedschap nodig en bij veel auto’s van voor 2006 is eigenhandige vervanging überhaupt niet mogelijk.

Defecte verlichting

Uit onderzoek door Markteffect blijkt verder dat 1,8 procent van de auto’s in Nederland met defecte verlichting rijdt. Tien jaar geleden was dat 15,4 procent. De technologische ontwikkelingen van de laatste jaren hebben er onder andere voor gezorgd dat autoverlichting minder snel stuk gaat en dat er automatisch wordt gewaarschuwd bij een defect.

In aanloop naar de wintertijd (aanstaand weekeinde gaat de klok een uur achteruit) zijn in september en oktober in de avonduren op verschillende locaties binnen de bebouwde kom en langs snelwegen tellingen gedaan. Daarbij is de verlichting van 4.371 passerende auto’s aan de voorzijde onder de loep genomen en van 5.754 voertuigen aan de achterzijde.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *