Einde van crisis in zicht?

Met een constante groei in vrijwel alle sectoren lijkt de crisis in Nederland definitief aan zijn einde te komen. De Nederlandse economie groeit volgens het CPB dit en volgend jaar met respectievelijk 2,0 en 2,4 procent. De groei is te danken aan zowel de export als aan binnenlandse investeringen en consumptie.

Het herstel houdt aan ondanks een lagere gasproductie. Dit wordt volgend jaar ondersteund door de reeds aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard euro die in deze raming is verwerkt. Nog niet alle sectoren zullen in 2015 echter terugkeren op het niveau van 2008. Zo zijn in de bouw de productieniveaus nog bijna 20 procent lager dan voor de crisis, in de woningbouw is het verschil zelfs bijna 40 procent. Ook de vrijetijdssector loopt nog 5 tot 10 procent achter.

De industrie, transport en logistiek, detailhandel en de zakelijke dienstverlening bevinden zich in omvang, gemeten naar toegevoegde waarde, weer ongeveer op hetzelfde niveau als in 2008. Met de aantrekkende economie neemt ook de werkgelegenheid dit en volgend jaar toe. Zo groeit de werkgelegenheid in de marktsector in 2015 met 1,0 procent en in 2016 met 1,3 procent. De werkloosheid daalt naar 620.000 dit jaar en 600.000 personen volgend jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.