Equa100 geeft werkelijke cijfer verbruikscijfers

Het Britse bedrijf Emissions Analytics lanceert vandaag zijn Equa100 voor de Nederlandse markt. Hierin wordt een overzicht gegeven van de werkelijke verbruiks- en uitstootgegevens van auto’s tot vijf jaar oud.

De database geeft verbruikscijfers voor meer dan 60.000 automodelvarianten op basis van echte rijtesten. Dit in tegenstelling tot bestaande emissietests, die plaatsvinden in een laboratoriumsituatie.

Hoger

Uit eigen onderzoek van Emissions Analytics zou blijken dat het verschil tussen de officiële verbruikscijfers van fabrikanten en het echte praktijkverbruik in 2016 is gestegen tot 29 procent, waarbij sommige voertuigen een wel 40 procent hoger verbruik lieten zien dan de fabrieksopgave. De laatste twee jaar is het gemiddelde brandstofverbruik gestegen van 5,7 naar 5,9 liter per 100 kilometer. Dieselauto’s lieten nog slechtere cijfers zien: van 5,2 naar 5,6 liter per 100 kilometer.

PEMS

Emissions Analytics maakt een analyse van uitlaatgassen door middel van het Portable Emissions Measurement System (PEMS). EA heeft daarvoor een testroute ontwikkeld die een combinatie bevat van wegtypen, snelheden en hellingshoeken. Een analyse van de uitlaatgassen wordt gecombineerd met data uit het motormanagement, de weersgesteldheid en locatiegegevens vanuit gps. De experts van Emissions Analytics voeren hun tests uit in het VK, Duitsland en de VS.

Openbaar

De index met verbruiksgegevens is hier gratis te raadplegen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2954 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters