EU-bandenlabel: een F is soms een B

Het EU-bandenlabel blijft maar met zijn imago worstelen. Nu heeft een Brits onderzoek aangetoond dat in sommige opzichten een band met het label F net zo goed is als een B-label.

Twee sets banden in de maat 175/70 R14 werden met elkaar vergeleken op dezelfde ondergrond (asfalt) en bij een gelijke temperatuur. De ene set had een B-label de andere een F-label voor rolweerstand.

Uit de test blijkt dat zowel het brandstofverbruik als de CO2-uitstoot met beide sets vrijwel gelijk waren tot een snelheid van 80 kilometer per uur. pas vanaf 90 kilometer per uur is er een duidelijk verschil. Bij 112 kilometer per uur ligt het verbruik 12,9 procent lager met de B-band. Conclusie voor binnen de bebouwde kome en autowegen tot 80 km/uur maakt het (voor de rolweerstand) dus niet uit of je een F- of B-band aanschaft.

Uit het Britse onderzoek blijkt verder dat het EU-bandenlabel zijn doel voorbij schiet. 93 procent van de Britse bandenbedrijven zeggen dat hun klanten nooit naar het label vragen.

Congres

Op donderdag 19 juni komt de bandenbranche in Studio A12 bij elkaar om te luisteren naar diverse kopstukken en de bekendmaking van de resultaten van het Nationaal Bandenonderzoek. Het tweede Nationaal Bandencongres start om 13.00 uur. Meer informatie staat hier.

Twitteraars kunnen het congres volgen via #Bandencongres.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.