Euro-apk weer stap verder

Het moet wel erg vreemd lopen als de Euro-apk niet wordt ingevoerd. Het Europees parlement heeft namelijk ingestemd met het eerder bereikte principeakkoord. Alleen de Raad van Ministers zal zich er later dit voorjaar over buigen.

De Euro-apk moet de verschillen in aanpak van de apk in Europese landen gaan opheffen. Voor Nederlandse autobedrijven verandert er niet veel. Zij kunnen gewoon apk–keuringen blijven uitvoeren in combinatie met een RDW-gecertificeerde keurmeester. Op het gebied van meet– en afkeurmethodiek zijn er wel kleine aanpassingen.

Voor caravans, aanhangwagens, brom- en snorfietsen komt voorlopig geen apk-verplichting. Motorfietsen zullen pas vanaf 2022 verplicht gekeurd moeten worden, tenzij lidstaten door middel van andere maatregelen kunnen aantonen dat zij eenzelfde resultaat kunnen bereiken voor de verkeersveiligheid. Voor aanhangwagens (inclusief caravans) en brom- en snorfietsen komt er vooralsnog geen apk-plicht, maar de Europese Commissie is wel opgedragen hier uitgebreid onderzoek naar te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *