EV-batterijen voor energieopslag

Kia Motors gaat, in samenwerking met het Finse technologiebedrijf Wärtsilä, batterijen van elektrische auto’s hergebruiken voor de opslag van energie.

Het idee erachter is dat er steeds meer batterijen beschikbaar komen die niet meer voldoen voor de aandrijving van elektrische auto’s, maar die nog wel bruikbaar zijn voor energieopslag.

Grondstoffen

De samenwerking richt zich op de geavanceerde energieopslag via het bestaande wereldwijde netwerk van Wärtsilä in 177 landen. Het bedrijf is een grote speler op de wereldmarkt van energiecentrales. “EV-batterijen leggen een groot beslag op kostbare grondstoffen. Door het hergebruik van de batterijen besparen we op de kosten van de afvoer en de verwerking daarvan. Ook levert het extra rendement op de kosten van onderzoek en ontwikkeling”, zegt Youngcho Chi, hoofd innovatie van de Hyundai Motor Group, waarvan Kia deel van uitmaakt.

29 gigawattuur

In 2025 is zo’n 29 GWh van EV-batterijen beschikbaar, schat Hyundai. De capaciteit is daarmee veel groter dan die van de huidige stationaire energieopslagmarkt. Die bedraagt slechts 10 GWh. Greensmith Energy, een dochterbedrijf van Wärtsilä, heeft wereldwijd al meer dan zeventig netwerksystemen in negen landen gebouwd. Het is tevens leverancier van energieplatform GEMS. Daarvan is nu de vijfde generatie operationeel.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters