Export auto’s kost Rijk kwart miljard

De toegenomen populariteit van tweedehands auto’s uit Nederland in het buitenland betekent een forse tegenvaller voor de schatkist. De fiscus heeft vorig jaar 270 miljoen euro moeten terugbetalen aan belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm).

De export van auto’s uit Nederland heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Dat is schadelijk voor de schatkist, omdat de bpm over deze auto’s sinds 2007 deels kan worden teruggevraagd. Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt tegen het Financieel Dagblad (FD) hierover dat het vorig jaar om 270 miljoen euro ging.

In 2012 zijn bijna 85.000 Nederlandse auto’s de grens over gegaan. Dat zijn er 25.000 meer dan in 2011. In 2010 bedroeg de export iets meer dan 26.000 auto’s, meldt VWE.

Na een uitspraak van het Europese Hof heeft Nederland in 2007 de wet aangepast. Sindsdien kan van auto’s die vanaf 16 oktober 2006 in Nederland op naam zijn gezet en naar het buitenland worden geëxporteerd, het resterende deel van de bpm worden teruggevraagd bij de Belastingdienst. De luxebelasting op personenauto’s wordt in iets minder dan tien jaar afgeschreven.

Tot vorig jaar heeft de Belastingdienst bijgehouden hoeveel bpm is terugbetaald. Uitgaand van het gemiddelde bedrag dat in 2012 per uitgevoerde auto is terugbetaald, was de schatkist 188 miljoen euro in 2011 kwijt aan export en 83 miljoen euro in 2010.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.