Extreme verschillen in autopremie

Er zijn extreme verschillen in de hoogte van autoverzekeringen in ons land. Niet alleen per provincie of stad maar zelfs per straat, waar eenzelfde verzekering soms 150 procent hoger uitvalt dan die van de buurman. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise onder 31 autoverzekeraars.

Voor het onderzoek gebruikte Pricewise steeds dezelfde auto; een VW Golf uit 2008 met dezelfde bestuurder (35), drie schadevrije jaren en een WA-polis. Dat leverde zeer opmerkelijke verschillen op bij autoverzekeraars. De vergelijkingen hebben plaatsgevonden op in de periode van augustus tot en met oktober 2015.

In de grote steden zijn de autoverzekeringen vergeleken op 49.000 adressen. Woon je op de Amsteldijk in Amsterdam, de Stadhoudersweg in Rotterdam of de Zuiderparklaan in Den Haag? Dan varieert de premie voor een gewone WA-verzekering van € 34,10 tot € 83,11 per maand. Een verschil van 144 procent, puur op basis van postcode.

Platteland

Er werden nog eens 8000 adressen vergeleken door het hele land. Ook hier immense verschillen. Zelfs binnen dezelfde gemeenschap worden grote prijsverschillen zichtbaar. Zoals in Tiel (168 procent verschil), in Benschop (77 procent), Wildervank (94 procent), Yerseke (83 procent), Eext (81 procent), Dokkum (68 procent) en Staphorst (72 procent).

”Verzekeraars opereren in een vrije markt en mogen dus zelf bepalen welke premies ze aan wie vragen’, aldus Hans de Kok, directeur van Pricewise. “De uitschieters zijn heel aanzienlijk. Maar we weten ook dat tegenover een heel dure premie van de ene verzekeraar een goedkopere premie staat van een andere verzekeraar. Je autoverzekering vergelijken met alle andere loont dus vaak. Dat kan zelfs met een WA-verzekering een paar honderd euro per jaar schelen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.