Geldvlucht naar België door teruggave dieselaccijns

Transporteurs kunnen duizenden euro’s besparen als ze in België tanken. Niet alleen omdat de diesel goedkoper is maar ook omdat de accijns kan worden teruggevorderd. Administratiekantoren in België en Nederland spelen hier grif op in.

Met ingang van 1 januari 2014 is de dieselprijs in Nederland gestegen. Deze stijging heeft onder meer te maken met de stijging van de accijns. De dieselprijs in België bedraagt momenteel 7 cent per liter minder dan in Nederland.

Daarnaast kan men de buitenlandse btw die drukt op deze dieselkosten in beginsel gewoon terugvorderen. In Nederland is de accijns op diesel niet terug vorderbaar. In bijvoorbeeld België is deze dieselaccijns onder voorwaarden terug te vorderen. Dat was in het verleden een omslachtige kwestie maar nu veel simpeler. Het levert een voordeel van ruim 7 eurocent extra (naast de 7 eurocent prijsvoordeel) per getankte liter op. Voor transporteurs wordt het dus dubbel interessant om in België te tanken.

De Nederlandse schatkist is hierbij de grote verliezer, meent de Bovag. De belangenorganisatie verwacht dat er dit jaar 500 miljoen liter diesel minder zal worden getankt in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *