Gemiddelde autorit is zo’n 19 km

Bij een gemiddelde autorit wordt een afstand van 19 km afgelegd, die zo’n kwartier in beslag neemt. Dat blijkt uit de proef die de ANWB het afgelopen jaar heeft gehouden met ‘connected car’.

Daar hebben zo’n 500 auto’s aan deelgenomen. Deze hebben in totaal 5,3 miljoen km afgelegd, 283 247 trips gemaakt en in totaal 8402 uur de motor stationair laten draaien. Als het totaal aantal afgelegde kilometers in een kaart wordt gezet, wordt de plattegrond van Nederland duidelijk zichtbaar. De gemiddelde auto staat 23 uur per etmaal stil. De afstand van 19 km benadert wat uit andere bronnen bekend is.

Tijdens de proef is er de mogelijkheid om over de rijstijl een rapportcijfer te ontvangen. Deze door de gebruikers zeer gewaardeerde ‘driver score’ geeft feedback op de rijstijl.

Aan de proef deden auto’s van 31 verschillende merken en 142 modellen mee. Door een auto te verbinden met internet komt er een continue stroom gegevens beschikbaar over onder meer benzineverbruik, locatie, snelheid en CO2-uitstoot.

De ANWB concludeert uit de gehouden proef dat de technologie van live autodata in praktijk werkt en bereikbaar is voor consumenten. De bond is dan ook van plan binnenkort op bescheiden schaal een soortgelijk product te introduceren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *