Gestegen reparatiekosten en dure schadegevallen

Uit een recente garantieanalyse van meer dan 325.000 jonge gebruikte auto’s blijkt dat de reparatiekosten wederom zijn gestegen en schade’s duurder uitvallen. Cargarantie meldt dat de motor (20,5 procent), het brandstofsysteem (19,7 procent) en het elektrisch systeem (14,0 procent) de hoogste reparatiekosten met zich meebrengen.

Defecte injectoren, turbocompressoren en motoren zorgen voor meer dan 40 procent van de totale kosten bij reparatie. Ernstige motorschade treedt vaak bij jongere auto’s op en zorgt voor hoge kosten die oplopen tot meer dan 10.000 euro. Dit is volgens Cargarantie ondermeer te wijten aan het gebrek van vervangende ruilmotoren.

Hans Louwers, manager Bovag Revisiebedrijven reageert: "Een tekort aan ruilmotoren is een groot woord. De vraag is of het aanbod wel helder in beeld is gebracht. Vraag en aanbod bij elkaar brengen is wel een issue. Vanuit Bovag zijn we druk bezig om het product revisiebedrijf opnieuw in kaart te brengen."

Een blik op de verdeling tussen de frequentie van schadegevallen en de kosten van de schadeafhandeling leert dat daadwerkelijke motorschade slechts bij 8,6 procent voor komt. De schadeafhandeling is wel veel duurder, want een motor blijft een erg prijzig onderdeel van de auto.

Uit de analyse blijkt ook dat tweederde van de schade bij benzinemotoren voor komt en één derde bij dieselmotoren.

Het moment van schade is bij 30,8 procent van de klanten in de eerste drie maanden na oplevering van het voertuig. In de daaropvolgende periode daalt de schadefrequentie gelijkmatig tot 6,8 procent. Pas in de twaalfde maand stijgt deze weer tot 8,6 procent, omdat dealers dan de garantie bij de jaarlijkse onderhoudsbeurt als middel voor klantenbinding inzetten.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.