Ghosn moet Nissan 5 miljoen terugbetalen

De rechtbank in Amsterdam heeft oud-Nissan-topman Carlos Ghosn niet ontvankelijk verklaard in zijn verzoeken aan zijn voormalige werkgever Nissan. Daarnaast veroordeelde de rechter Ghosn tot terugbetaling van zo’n 5 miljoen euro aan Nissan-Mitsubishi voor onrechtmatig uitbetaald salaris.

Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam, gedateerd 20 mei 2021. Voor de rechtbank heeft Carlos Ghosn op donderdag 20 mei een zware nederlaag geleden. Ghosn had de rechtszaak aangespannen omdat hij meende in totaal nog zo’n 15 miljoen euro van zijn voormalige werkgevers tegoed te hebben als transitievergoeding, gederfde inkomsten en onterecht ontslag.

Onrechtmatig

De rechter concludeerde echter anders. Alle verzoeken die Ghosn heeft gedaan voor nabetaling van zijn oud-werkgever zijn afgewezen. De tegenverzoeken van zijn oud-werkgever zijn gedeeltelijk toegewezen, met name het terugbetalen van het salaris dat Ghosn aan zichzelf uitbetaalde namens Nissan-Mitsubishi BV, de joint venture die op 7 juni 2017 is opgericht, dus nadat Ghosn was teruggetreden als ceo bij Nissan (op 1 april 2017). Dit salaris is volgens de rechtbank onrechtmatig uitgekeerd en dient te worden terugbetaald, vermeerderd met de rente tot aan de volledige terugbetaling..

Loonheffing

Het tegenverzoek van Nissan-Mitsubishi om een kleine 3 miljoen euro die Nissan namens Ghosn aan loonheffing aan de Belastingdienst heeft betaald, werd niet gehonoreerd, omdat Ghosn zegt dit bedrag niet of nog niet te hebben terugontvangen van de Belastingdienst. Voor de rechter is daarom niet komen vast te staan dat Ghosn zich op deze wijze heeft verrijkt.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3963 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *