Groeispurt laadpunten Duitsland

De publieke laadinfrastructuur voor elektrische auto’s groeit in Duitsland razendsnel. Eind juli waren er zo’n 20.500 openbaar toegankelijke stations, bijna 52 procent meer dan een jaar geleden. Dat meldt het Bundesverbands der Energie- und Wasserwirtschaft (BDEW).

Niet alleen in stedelijke gebieden maar ook in de meer landelijke regio’s doet de laadpaaltrend zich voor. Maar het is volgens BDEW-voorzitter Stefan Kapferer nog niet genoeg. Hij roept de regering op om praktische en juridische hindernissen aan te pakken.

Toestemming

Met name bij woningen en kantoren moet de infrastructuur een duw in de rug krijgen. Op dergelijke locaties zal immers in de nabije toekomst het zwaartepunt komen van de laadbehoefte. Maar ook op wettelijk niveau valt een horde te nemen. Wie in Duitsland een appartementencomplex bewoont, heeft expliciete toestemming nodig van alle andere bewoners/eigenaren om een ingreep die iedereen raakt, zoals een laadpaal, te mogen doorvoeren. Wie huurt kan de installatie geblokkeerd zien door een veto van de verhuurder.

Netwerk

Een fijnmazig netwerk van laadstations geldt in Duitsland als absolute voorwaarde om de aanschaf van EV’s aan te jagen. Op die manier kunnen autofabrikanten in 2030 de dan geldende EU-norm voor gemiddelde CO2-uitstoot per kilometer halen. In dat verband heeft een regeringscommissie als doel geformuleerd dat Duitsland tegen die tijd tien miljoen elektrische personenwagens moet hebben.

Registraties

Voorlopig is er nog een weg te gaan. In de eerste helft van dit jaar werden 103.000 nieuw gekochte hybrides geregistreerd, bijna zeventig procent meer dan in 2018. Het aantal volledig elektrische auto’s groeide met tachtig procent, naar 31.000 voertuigen. Ter vergelijking: in totaal bedroeg het aantal registraties in Duitsland in de eerste jaarhelft circa 1.85 miljoen auto’s.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *