Grootste daling voertuigdiefstal in vijf jaar

In 2021 zijn er 16 procent minder personenauto’s gestolen dan in 2020. Dat is de grootste daling in vijf jaar. Dit blijkt uit de cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Ondertussen is het percentage voertuigen dat wordt teruggevonden, dat jaren schommelde rond de 40 procent, gestegen naar 45 procent. De kans dat een gestolen voertuig wordt teruggevonden is nog steeds het grootst binnen de eerste 24 uur. Dat geldt vooral voor voertuigen die jonger zijn dan vier jaar. Oudere voertuigen worden minder vaak teruggevonden.

Suv’s

Er werden vorig jaar 5404 personenauto’s gestolen. Bij de personenauto’s blijven Suv’s, zoals de Nissan Qashqai, Toyota RAV 4 en C-HR en de Peugeot 2008 en 3008, favoriet bij autodieven. Er werden 104 Qashqai ’s gestolen (+160 procent).  De VW Golf blijft met 328 stuks het meest gestolen model. VW Polo en Fiat 500 volgen met 295 stuks en respectievelijk 196 stuks. Voertuigen van vier jaar oud worden het meest gestolen: 566 stuks (+12 procent).

Verdienmodel

In de drie grote steden is de afname van voertuigdiefstallen het grootst. Opvallend is dat er alleen in Limburg een lichte stijging zichtbaar is. De coronapandemie heeft volgens het LIV ongetwijfeld bijgedragen aan de afname van het aantal voertuigdiefstallen. Daarnaast zal de avondklok en het koude winterweer in februari ook een rol hebben gespeeld. Criminelen kunnen door verminderde afzetmogelijkheden ook deels zijn overgestapt op andere verdienmodellen die lucratiever en minder risicovol zijn. “Natuurlijk zijn we erg blij met deze cijfers”, zegt manager Rudi Welling. “De intensieve samenwerking en de toename van het gebruik van de connectiviteit bij het terugvinden van gestolen voertuigen dragen hier ook aan bij, maar de invloed van de coronapandemie is natuurlijk niet te ontkennen. Uit cijfers van de verzekeraars blijkt dat de totale schadelast van autodiefstal daalt maar dat deze per voertuig in het afgelopen jaar gemiddeld met 10 procent is gestegen. Komend jaar gaan we daarom nog meer gebruik maken van digitale opsporing bij het terugvinden van voertuigen. Daarnaast adviseren we om een extra CCV goedgekeurd alarmsysteem te monteren bij voertuigen met een keyless entry systeem, omdat deze gevoelig blijven voor diefstal. We zijn niet ontevreden maar moeten alert blijven.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3423 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.