Handelsoorlog frustreert beursgang Volvo

Afstel is het (nog) niet, uitstel in ieder geval: Volvo gaat voorlopig niet naar de beurs van Stockholm. Het moederbedrijf Geely ziet op dit moment te veel onzekerheden, als gevolg van de handelsoorlog tussen China en de VS.

De waardering van het Volvo-aandeel zou in het huidige politiek-economische klimaat wel eens lager kunnen uitpakken dan oorspronkelijk gedacht. Eerder dit jaar sprak het Chinese Geely nog de verwachting uit dat een beursgang in 2018 zou plaatsvinden.

Timing

In de Financial Times zegt Volvo-topman Hakan Samuelsson dat die oorspronkelijke intentie nog steeds haalbaar is. Tegelijk zegt hij in de Britse zakenkrant dat dan wel ‘de timing optimaal moet zijn’. Op dit moment lijkt daarvan geen sprake, gelet op de importheffingen die de VS doorvoeren op Chinese producten. De daaropvolgende tegenzetten vanuit China en de aanhoudende onzekerheid in de handelsbetrekkingen tussen Europa en de VS zorgen evenmin voor positief sentiment. Linksom of rechtsom lijkt Geely fors te cashen met Volvo. De meest actuele berichten reppen over een waardering van zo’n dertig miljard dollar. Acht jaar geleden legde de huidige eigenaar 1,8 miljard dollar neer om Volvo te kunnen overnemen van Ford Motor.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †