Herhaalt de geschiedenis zich bij Honda?

Vanaf begin maart is er weer een fysieke importeursvestiging op onze vaderlandse bodem aanwezig voor het Japanse Honda. Een merk met een rijke historie maar ook een uiterst klein aandeel in het actieve wagenpark. De aanstaande komst van de volelektrische E moet nieuw elan brengen.

Tegenover elke geregistreerde Honda staan 111 niet-Honda’s, wat het merk redelijk exclusief maakt. De vijf meest voorkomende modellen worden aangevoerd door de usual suspects Civic en Jazz, daarna nemen de volumes echter rap af. Is de Civic goed voor zo’n twintigduizend stuks, Jazz blijft net onder de zeventienduizend en de CR-V is goed voor meer dan achtduizend suv’s. Het D-segment in de vorm van de Accord blijft steken op vierduizend.

Aandrijflijn

Kijkend naar de brandstofmix zien we vooral benzineversies, gevolgd door hybrides. Diesel vormt slechts drie procent van het park, tegen twintig procent voor hybride. LPG is goed voor precies één procent. Er staan zowaar twee volelektrische Honda’s gekentekend in ons land, een HR-V en een Civic. Opvallend, want het echte volelektrische model staat nog achter de coulissen te wachten. Deze simpelweg E genoemde stadsauto combineert het karakter van de vroege Honda’s met het strakke, minimalistische en hippe design in de Applesfeer dat de klandizie moet verleiden. Gezien zijn (groot)-stedelijk karakter moet een reikwijdte van 200 km geen probleem voor de klanten opleveren.

Insight

Het actieve wagenpark laat zien dat de volumepiek ligt in het C-segment met de Civic en dan bij de bouwjaren rond het begin van de crisis. De hybride Insight scoorde in die jaren door het toenmalig belastingregime, wat een totaal volume oplevert van bijna vijfduizend stuks. De aantallen van dat model piekten echter in 2010, kort na de lancering, om het jaar erop al meer dan gehalveerd te worden.

Genoemde aantallen maakten het vertrek van een fabriekszetel in ons land plausibel, maar inmiddels is er dus een kentering gaande. Toen de E als prototype de beurspodia langsging was het echt een moderne interpretatie van de kleine Honda’s waarmee het aanvankelijk succesverhaal begon, zo rond de energiecrisis van begin jaren zeventig. De productieversie neemt meer afstand. Interessant om te zien of de geschiedenis zich herhaalt en de E een boost geeft aan het merk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *