Hoge schadecijfers drukken winst Bovemij

Bovemij heeft 2015 afgesloten met een resultaat voor belastingen van 15,5 miljoen euro. De daling van de winst ten opzichte van 2014 (24,9 miljoen euro) is volledig toe te rekenen aan de hoge schadecijfers. Daarentegen verdubbelden de uitgezette financieringen via het financieringsbedrijf tot ruim 85 miljoen euro.

De premiegroei van het verzekeringsbedrijf bedroeg zes procent. De premie van WAM-verzekeringen staat echter al jaren onder druk terwijl de kosten van (letsel)schades blijven toenemen. Dit verklaart dus mede de winstdaling.

De netto schadelast is in 2015 met 69,5 procent duidelijk hoger dan de afgelopen jaren; in 2014 lag dit percentage op 66,9 procent en in 2013 zelfs op 64,0 procent. De grootste oorzaak voor de gestegen schadelast is de sterk gestegen combined ratio van met name de WAM-verzekeringen en het gestegen aantal fietsdiefstallen. Ook werd Bovemij in het eerste kwartaal geraakt door een aantal grote branden bij Bovag-bedrijven en in augustus door forse hagelschaden. De technische resultaten van de overige branches waren over het algemeen wel goed.

Dertig procent van de winst van Bovemij wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. In totaal keert Bovemij dit jaar € 3,6 miljoen aan dividend uit aan Bovag en de certificaathouders. Daarnaast keerde Bovemij in 2015 voor in totaal 13,2 miljoen euro uit aan provisies aan Bovag-bedrijven.

Samenwerking in de mobiliteitsketen

De komende jaren worden opnieuw uitdagende jaren voor de verzekeringsbranche, de mobiliteitsbranche en daarmee ook voor Bovemij. Samenwerking zal daarbij meer dan ooit de sleutel zijn voor succes. Bovemij doet er alles aan de samenwerking in de mobiliteitsketen te ondersteunen en te intensiveren. Bovemij wordt daarbij meer en meer de verbindende schakel tussen haar zakelijke klanten, haar werknemers en de consumenten (de eindklanten): “Samen met de zakelijke klanten zijn we in staat de eindklant te bedienen op een wijze die past bij deze tijd door het bieden van mobiliteit op maat.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *