ING: verkoop auto’s stijgt naar 435.000

Zuinige diesels en plug-in hybride auto’s profiteren dit jaar nog van een lage bijtelling en trekken daarom momenteel veel zakelijke rijders naar zich toe. Hierdoor stijgt de markt in 2015 naar 435.000 registraties. In de toekomst zullen zakelijke rijders voor fiscaal voordeel naar volledig elektrische auto’s trekken. Dat voorspelt ING.

Een nieuwe generatie volledig elektrische auto’s zal in de periode 2017-2020 marktaandeel veroveren in Nederland. Deze modellen zullen profiteren van lagere kosten voor batterijen en een betere actieradius. Samen met een aangescherpt fiscaal stelsel, waarbij op termijn enkel nog emissieloze auto’s een lage bijtelling genieten, is de kans groot dat met name zakelijke rijders vaker zullen kiezen voor volledig elektrische auto’s.

Belangrijke factor in deze beweging is de Autobrief 2, met daarin de fiscale maatregelen ten aanzien van personenauto’s in de periode 2016-2020. Gedurende deze periode werkt de overheid toe naar twee tarieven in bijtelling. Zakelijke rijders met een 0 emissie auto, zoals volledig elektrische auto’s, blijven in het 4% bijtelling tarief (tot een maximale aanschafwaarde van 50.000 euro bij elektrische auto’s). Alle andere auto’s, waaronder ook zuinige diesels en plug-ins krijgen te maken met 22% bijtelling.

Elektrisch

Niet alleen het fiscale stelsel is beweging. In de komende jaren zal ook een nieuwe generatie volledig elektrische auto’s op de markt verschijnen. Deze auto’s profiteren van de toenemende productiecapaciteit van batterijen voor elektrische voertuigen. Het gevolg is dat de kostprijs van elektrische auto’s afneemt. Ook krijgen elektrische auto’s een grotere actieradius. Zij zullen meer kilometers kunnen rijden tussen laadbeurten door. Resultaat is dat de volledig elektrische auto haar marktpotentieel kan uitbreiden.

De combinatie van fiscaal voordeel voor zakelijke rijders en aantrekkelijkere modellen zal resulteren in een groeiend marktaandeel vol elektrisch. Marinus van der Meer van ING: “Het marktaandeel volledig elektrische auto’s stijgt in Nederland van een kleine 1 procent in 2016 tot 7 procent in 2020. Met name in de jaren 2017 en 2018 is een groeispurt te verwachten.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.