Inruilwaarde elektrische auto keldert

De inruilwaarde van elektrische auto’s in de VS keldert enorm. In een jaar tijd levert een tweedehands elektrische auto van nog geen drie jaar oud nog maar een kwart van de nieuwprijs op. Reden is voornamelijk de extreem lage benzineprijs.

De inruilwaardes van elektrische auto’s, zoals de Nissan Leaf, de Chevrolet Volt en de Ford Focus Electric, zijn vorig jaar met 22 tot 35 procent gedaald ten opzichte van het niveau voor een vergelijkbare auto een jaar eerder, blijkt uit de National Automobile Dealers Association’s Used Car Guide (Nada).

Het aanbod van gebruikte elektrische auto’s zal dit jaar alleen maar toenemen doordat leasemaatschappijen 25.000 Leafs en Volts op de markt zullen gaan brengen. Ook zijn de zorgen over de levensduur van een gebruikte accu en de financiële stimulans voor de aankoop van een nieuwe elektrische auto, aspecten die de prijs van gebruikte elektrische auto’s zwaar onder druk zetten.

Tesla

Een positieve uitzondering blijkt Tesla. Voorbeelden van verkochte gebruikte Tesla’s Model S van twee jaar oud tonen dat die maar dertig procent afschrijven in die tijd. In Nederland staan Tesla’s van twee jaar oud te koop voor ongeveer een kwart minder dan hun nieuwprijs. Ten aanzien van de Nissan Leaf lijkt de situatie minder erg dan in de VS. Leafs van twee jaar oud schrijven zo’n beetje een derde af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.