‘Kabinet doet niets voor fragiele mobiliteitssector’

In de dinsdag gepresenteerde Rijksbegroting zitten voor de mobiliteitssector geen echte verrassingen, tot onvrede van RAI Vereniging. “Het kabinet houdt qua autofiscaliteit in 2015 vast aan eerder gemaakte afspraken en doet verder niets extra om de sector op de een of andere manier te stimuleren.”

“Met een uiterst licht herstel van het consumentenvertrouwen in het achterhoofd kiest het kabinet ervoor om de mobiliteitssector niet (extra) te stimuleren. Waar in met name de huizenmarkt een stijgende trend waarneembaar is die onder andere te verklaren is door interessante fiscale mogelijkheden als een eenmalig verhoogde belastingvrije schenking is dat bij de automarkt duidelijk niet het geval. De gekozen weg is stabiliteit in de autobelastingen maar verder geen investeringen in mobiliteit en zelfs een verslechtering voor de bedrijfsfiets. Met name dat laatste is moeilijk te begrijpen; de bedrijfsfiets levert een bijdrage aan een duurzame vorm van mobiliteit die ook nog eens goed is voor de gezondheid.”

Uitblijven Autobrief 2

Olaf de Bruijn, directeur van RAI Vereniging zegt: “Het kabinet houdt vast aan de eerder gemaakte afspraken uit het Herfstakkoord en Autobrief 1 waarin voor de sector stevige lastenverzwaringen werden aangekondigd. Daarnaast zijn we bezorgd over het uitblijven van Autobrief 2 waarin staatssecretaris Wiebes zijn nieuwe plannen voor de autobelastingen na 2015 zou presenteren. In eerste instantie moest dat al voor de zomer gebeuren, daarna zou het Prinsjesdag 2014 worden. Op dit moment is onduidelijk wat de timing van deze brief is en dat kan zorgen voor blijvende onduidelijkheid bij de consument. Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat dat geen goed signaal voor de branche is.”

Ramp of kans?

Zijn de plannen van de autobelasting een ramp of juist een kans? Automotive Insiders organiseert op 18 september hierover een bijeenkomst met kopstukken van Bovag, Anwb, VWE, ING, Autoweek en Leaseconsult. Meer informatie vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.