Katalysator-diefstal neemt sterk toe

De afgelopen vijf maanden is achthonderd keer aangifte gedaan van diefstal van katalysatoren onder auto’s. Het is daarmee een snel groeiende vorm van criminaliteit. Dat meldt De Telegraaf op grond van navraag bij de landelijke eenheid van de politie.

Aanleiding voor de inventarisatie was de aanhouding van een groep Bulgaren, maandag 16 maart in Zwolle, zo meldt De Telegraaf. Bij hun aanhouding vond de politie in hun auto tientallen katalysatoren.

Lucratief

Volgens de politie zijn met name de Toyota Prius, Honda Civic en Honda Jazz geliefd onder katalysatordieven. Het gaat de dieven daarbij vooral om de edelmetalen die daarin worden gebruikt: rodium, platina en palladium. Volgens een woordvoerder van de politie levert een gestolen katalysator in het circuit vijftig tot honderd euro op.

Op YouTube is een filmpje te zien van twee mannen die in korte tijd een katalysator onder een geparkeerde auto vandaan halen.

Katalysatordiefstal is in korte tijd uitgegroeid tot een nieuw businessmodel onder het dievengilde. Waren vroeger airbags geliefd, nu ziet de politie een snelle toename van katalysatordiefstal. Tussen januari en oktober 2019 werd slechts tweehonderd keer aangifte gedaan hiervan. Van begin oktober tot nu kwamen er al achthonderd aangiftes binnen.

Volgens de politie is het een internationaal probleem. Ook in de ons omringende landen speelt het. Bij de opsporing en vervolging zoekt de politie contact met het buitenland, om aangiftes te kunnen stapelen en zo zwaardere straffen op te kunnen leggen. Zelden worden katalysatordieven op heterdaad betrapt. Wanneer alleen een lading katalysatoren wordt aangetroffen, kunnen de dieven alleen worden vervolgd voor heling.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3836 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *