KNAC stapt naar rechter omtrent milieuzones

De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) stapt met een aantal aangesloten (klassieke) autoclubs naar de rechter. Inzet is het tegengaan van milieuzones die in steeds meer grote steden worden ingesteld.

“Milieuzones kosten de belastingbetaler miljoenen en levert voor het milieu niets op. Bovendien mag elke stad zijn eigen voorwaarden aan zo’n zone verbinden, zodat het voor de automobilist totaal onduidelijk is wat hij wel of niet mag”, aldus KNAC directeur Peter Staal.

In eerste instantie richt de KNAC de pijlen op Utrecht. “Daar is de gemeenteraad onnodig en onbegrijpelijk als eerste van start gegaan met een milieuzone voor een handvol oude personenauto’s met dieselmotor. Weggegooid geld, want de kosten voor het instellen en bewaken van een milieuzone zijn enorm. Terwijl vervuilers, zoals het openbaar vervoer met zijn rokende, dieselgestookte stads- en streekbussen, gewoon de milieuzone in mogen. Je gaat in Utrecht dus hetzelfde zien als in diverse Duitse steden die ooit een milieuzone voor personenauto’s instelden: kosten gigantisch en effect nul”, stelt Staal.

De stad Utrecht baseerde zich bij de invoering op cijfers uit 2013, terwijl de dieselmarkt sindsdien een enorme tik heeft gekregen als gevolg van diverse overheidsmaatregelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *