Kosten auto stijgen net zo hard als OV

De autokosten en de uitgaven aan openbaar vervoer zijn tussen 2009 en november 2018 nagenoeg in gelijke mate gestegen: 22 c.q. 23 procent. Beide categorieën groeiden in die periode beduidend meer dan de gemiddelde consumentenprijzen (15 procent).

cbs-autokostenUit vandaag gepubliceerde gegevens van het CBS blijkt verder dat in Nederland tien keer zo veel besteed aan autokosten als aan het openbaar vervoer. Autokosten bestaan voor een derde uit brandstof, gevolgd door aanschaf, onderhoud, verzekering, motorrijtuigenbelasting en parkeergeld.

Brandstof

Van alle autokosten was eind 2018 de verzekering met 45 procent het meest gestegen ten opzichte van 2009. Daarna volgde parkeren, met een prijsstijging van 27 procent. Door de sterk op en neer gaande brandstofprijzen fluctueren de kosten van autorijden meer dan die van openbaar vervoer. Tussen 2011 en 2014 bereikten de brandstofprijzen het hoogste niveau in de afgelopen tien jaar. In november 2018 waren autobrandstoffen 21 procent duurder dan gemiddeld in 2009.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †