Kosten verkeersongevallen: 27 miljard

De maatschappelijke kosten van verkeersongevallen in 2020 zijn geschat op 27 miljard euro. In 2019 schatte het KiM de kosten van verkeersongevallen over 2018 nog op 16 tot 19 miljard euro.

Dit blijkt uit een onderzoek dat het bureau W2Economics heeft uitgevoerd in opdracht van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). De hogere schatting voor 2020 impliceert volgens het KiM dat er met verkeersveiligheidsmaatregelen veel te winnen valt.

Andere kosten

De kosten van verkeersongevallen zijn ook veel hoger dan andere maatschappelijke kosten van verkeer, zoals de filekosten en kosten van emissies, rekent het KiM voor: voor 2019 bedroegen deze kosten naar schatting respectievelijk 3,3 miljard en 11 miljard euro.

De hogere jaarlijkse kosten van verkeersongevallen komen vooral omdat mensen er meer waarde aan hechten om verkeersveiligheidsrisico’s te verkleinen. Dit blijkt uit het internationale onderzoek VALOR (VALue Of Road safety) uit 2021.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 4093 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *