LKQ Europe signaleert herstel van business

Het is volgens de topman een goede zet gebleken al in januari te anticiperen op de Cocid-19-crisis. Aanbevelingen om werknemers en klanten te beschermen werden in gang gezet, kostenbesparingen geïmplementeerd. “Na de aanzienlijke vraaguitval, begin april, zal de markt niet zo snel terugkeren op zijn vroegere niveau. Maar we signaleren momenteel aanhoudend herstel op al onze afzetterreinen.”

Logistiek centrum

De Europese moederorganisatie van onder meer Fource behield “zelfs toen de zwaarste crisis onze industrie raakte” haar volledige capaciteit om klanten te bedienen, zegt Franz. Ook nam ze consequent maatregelen om sterker uit de crisis te komen. Hij onderstreept de solide financiële positie van LKQ Europe, dat ook de voorbije maanden bleef investeren. Concreet voorbeeld is de bouw van het nieuwe logistiek centrum voor Nederland (Berkel en Rodenrijs). De oplevering staat gepland voor eind dit jaar, de opening begin 2021. “Het helpt onze positie als grootste logistieke netwerk in de onafhankelijke automotive aftermarket te versterken.” Op de strategische agenda staan ook aanhoudende digitalisering en verduurzaming. “In de toekomst zal LKQ Europe hier meer verantwoordelijkheid aanvaarden.”

Omzet

Als gevolg van de Covid-19-crisis komt bij moederbedrijf LKQ Corporation de omzet in (het nog niet volledig afgeronde Q2) circa 25% onder die van dezelfde periode 2019. Daarbij was april ronduit belabberd (-30%) maar gaf mei ondanks een min van liefst 20% een signaal van opkomend herstel, stelt Nick Zarcone, President van LKQ Corporation. “Elke business unit rapporteert sinds de tweede helft van april een groeiende verkoop. Gezien het herstel van de afgelopen weken zijn we voorzichtig optimistisch. We verwachten het momentum te kunnen gebruiken voor een krachtig slot van het tweede kwartaal.”

Door te besparen op kosten wist LKQ Corporation over april en mei toch een positief operationeel resultaat te behalen. Het stelde de onderneming in staat om 250 miljoen dollar aan leningen terug te betalen en om haar liquide middelen te versterken (naar 2,2 miljard dollar eind mei).

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *