LPG op laagste niveau sinds 1975

De al jaren tanende belangstelling voor de inbouw van LPG-installaties vertaalt zich in de dalende verkoop van autogas: met 321 miljoen liter is de brandstof beland op het laagste peil sinds 1975. Dat meldt Tankpro, op basis van CBS-gegevens.

De cijfers over 2016 betekenen een min van bijna zes procent ten opzichte van 2015. Daarmee is de afzet aan de pomp nog geen twintig procent van wat het was in de glorietijd. In de statistiek neemt het jaar 1990 de hoogste positie in. Destijds piekte autogas naar 1.699 miljoen liter. In de ruim 25 jaar daarna was er vrijwel elk jaar wel een krimp. Aan brandstof werd vorig jaar in Nederland 13.137 miljoen liter verkocht. Het meeste ervan betrof diesel (7.498 miljoen), hoewel volgens de CBS-gegevens het gat met benzine (5.318 miljoen) langzaam kleiner wordt. Hier vertaalt zich de groeiende interesse van autokopers in benzinevoertuigen, ten koste van LPG en het fiscaal ongunstiger geworden diesel.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †