Mahle print zuigers voor Porsche

Onderdelenfabrikant Mahle gaat in samenwerking met Porsche en ingenieursbureau Trumpf met de 3D-printer zuigers produceren voor de 911 GT2 RS.

Volgens Porsche wegen de 3D-geprinte zuigers 10 procent minder dan gesmede exemplaren die nu nog worden toegepast. Bovendien hebben ze een geïntegreerd, gesloten koelkanaal in de zuigerkroon, wat met conventionele methoden niet mogelijk zou zijn geweest. “Met de nieuwe, lichtere zuigers kunnen we het motortoerental verhogen, de temperatuur van de zuigers verlagen en de verbranding optimaliseren”, legt Frank Ickinger van Porsche uit. “Het is denkbaar dat de 700 pk sterke bi-turbomotor tot 30 pk meer vermogen krijgt, terwijl we daarbij ook de efficiency verbeteren.”

Potentie

“De resultaten van dit project bevestigen de enorme potentie die 3D-printen heeft”, aldus Martin Berger namens Mahle.

Frank Ickinger: “Dit is het begin van een nieuw hoofdstuk voor ons, dat compleet nieuwe mogelijkheden biedt in design en productie.”

Steffen Rübling namens Trumpf: “Het project laat zien hoe 3D-printen kan worden gebruikt om onderdelen verder te verbeteren waarvan de mogelijkheden na tientallen jaren van ontwikkeling wel zo’n beetje uitgeput waren. Vele andere industrieën, zoals luchtvaart en energie, kunnen hier de vruchten van plukken.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3497 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.