Mannen kiezen het vaakst voor automaat

Mannen kiezen vaker voor een automaat in hun leaseauto dan vrouwen. Dit blijkt uit een onderzoek over leasetrends van leasemaatschappij Alphabet onder meer dan 80.000 leaserijders. Het onderzoek laat ook zien dat in 2014 de populariteit van de leaseklasse C, met daarin modellen als de Volkswagen Golf en Ford Focus, sterk gedaald is.

De leaseklassen D-E, met daarin auto’s als de Volkswagen Passat en Ford Mondeo, waren in 2014 juist populairder dan vorig jaar. In 2009 koos 30 procent van de mannelijke leaserijders voor een automaat. Dit jaar is dat percentage gestegen tot 36,5 procent. Vrouwen blijken veel vaker te kiezen voor een handgeschakelde auto. Een kwart van de vrouwen koos hiervoor in 2009 en vijf jaar later is dit nog steeds minder dan 30 procent.

Simon Corsèl, Communication Officer bij Alphabet: “Je zou verwachten dat vrouwen eerder voor een automaat zouden kiezen dan andersom. Het is immers makkelijker en gebruiksvriendelijker. Het omgekeerde lijkt echter het geval te zijn. Vrouwen houden vast aan het oude systeem, terwijl mannen juist het gemak opzoeken. Wellicht dat dit komt omdat vrouwen gemiddeld minder kilometers dan mannen rijden.”

Verschuiving leaseklassen

In de periode van 2011-2013 groeide het aantal compacte middenklassers (leaseklasse C) en daalde het aantal grotere middenklassers (leaseklasse D-E). 2014 is dus echt een kanteljaar. De grotere en luxere modellen auto’s (leaseklasse F) stegen het sterkst in populariteit. Over een periode van 5 jaar maakte modellen als de Audi A4 en de BMW 3-series een stijging van meer dan 5 procent. Corsèl: “Alhoewel we zien dat steeds minder mensen zitten te wachten op een grote leaseauto, blijkt wel dat kleinere auto’s ook niet de wens van leaserijders blijkt te zijn. We zien namelijk ook een daling in de kleinste klasse, de A-klasse. Blijkbaar heeft de gulden middenweg voor veel rijders de voorkeur.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.