Meer auto’s gestolen

In het afgelopen jaar werden 11.761 personenauto’s gestolen, dat zijn er 365 meer dan in 2012, een stijging van 3,2 procent. Vooral jonge auto’s (0-3 jaar) worden steeds meer gestolen.

Het percentage auto’s dat na diefstal werd teruggevonden, daalde van 46 naar 43 procent. Op het totale Nederlandse wagenpark van ruim 8.5 miljoen is het risico dat een auto gestolen wordt op jaarbasis 1,4 per 1000. Het diefstalrisico verschilt sterk per merk. Van het merk Lexus worden per jaar meer dan 6 per 1000 gestolen, van BMW en van Volkswagen bijna 4.

Het gaat hierbij vooral om types die tweedehands een hoge waarde hebben. Van de meeste hybride auto’s is het diefstalrisico per jaar vergelijkbaar met dat van andere jonge auto’s; uitzondering vormen de hybrides van Lexus, waarvan 9 op de 1000 worden gestolen.

Eigenaren die het risico van diefstal van hun auto willen verminderen, kunnen zelf maatregelen nemen. De inbouw van een gecertificeerd mechanisch systeem dat de versnellingsbak of de stuurkolom van een auto blokkeert, verkleint de kans op diefstal aanzienlijk. Dit geldt ook voor het inbouwen van een gecertificeerd alarmsysteem of voertuigvolgsysteem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.