Michelin met Enviro in bandenrecycling

Michelin gaat, met Enviro als partner, een innovatieve pyrolysetechnologie ontwikkelen en op grote schaal industrialiseren om banden aan het einde van hun levenscyclus te recycleren.

Partnercontent

De Zweedse start-up Enviro heeft een technologie ontwikkeld waarmee men tijdens een pyrolyseproces de chemische compositie en de fysieke fase van het materiaal van een band kan aanpassen met een minimaal verbruik van energie. Deze innovatieve technologie maakt het mogelijk om kwalitatief hoogwaardige producten te verkrijgen, zoals teruggewonnen roet, pyrolyse-olie, staal en gas. Het zijn producten die vervolgens opnieuw kunnen worden verwerkt in het productieproces in verschillende industriële sectoren.

Vier speerpunten

Het beoogde partnership van Michelin en Enviro richt zich op vier speerpunten:

  • Een ontwikkelingsovereenkomst om Enviro’s pyrolysetechnologie op grotere schaal uit te rollen.
  • Een aandeel van Michelin ter waarde van 20% van het kapitaal van Enviro voor een bedrag van circa 3 miljoen euro, wat neerkomt op 116.165.223 aandelen. Michelin wordt daarmee de grootste aandeelhouder en draagt bij aan de ontwikkeling van Enviro middels een zetel in de Board indien de aandeelhouders daarmee instemmen. De aandelen zijn op 15 april ingeschreven.
  • De gezamenlijke intentie om een fabriek te bouwen zodat de technologie kan worden geïndustrialiseerd. De plaats waar de fabriek komt, wordt nog bekendgemaakt.
  • Een leveringsovereenkomst tussen Michelin en Enviro.

Krachtenbundeling

Door dit partnership kan de complementaire knowhow van beide bedrijven worden gebundeld om de voortgang in recycling van banden te versnellen. Michelin zal de industriële knowhow inbrengen voor de bouw van de fabriek alsmede de knowhow op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie. Enviro zal van haar kant de gepatenteerde pyrolysetechnologie inbrengen waarmee producten van hoge kwaliteit kunnen worden gemaakt.

“Het partnership dat we zojuist hebben getekend met Enviro, sluit perfect aan bij de “Alles Duurzaam” visie van Michelin”, verklaart Sonia Artinian-Fredou, Services & Solutions, Hightech Materialen Business Director van de Michelin Groep. “Na de acquisitie in 2017 van Lehigh Technologies, een specialist in hightech micropoeders afkomstig van gerecycleerde banden, is dit een nieuw bewijs van de langetermijnbetrokkenheid van Michelin bij recycling en duurzame mobiliteit.”

De gesprekken tussen beide bedrijven worden voortgezet met het doel om de definitieve overeenkomst medio 2020 te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *