Neem (g)een gokje met winterbanden

Zodra de vraag naar winterbanden aantrekt, moeten garagebedrijven in ieder geval kunnen rekenen op een goede en snelle aanlevering van winter- of vierseizoenenbanden bij de grossier. Zoals het er nu naar uitziet, lijkt de branche zelf te ‘gokken’ op een goed winterbandenseizoen.

De cijfers uit de Etrma Euro Pool (European Tyre & Rubber Manufacturers Association), waar Europese bandenfabrikanten hun bandenstromen naar de distributeurs in kaart brengen, laten een flinke stijging van de afzet zien. Voor heel West-Europa staat de afzet winterbanden op een plus van 20,1 procent. Alleen in Groot-Brittannië, Finland en Noorwegen is de orderportefeuille voor winterbanden iets minder gevuld dan in de andere West-Europese landen.

Uit de meest recente gegevens van Etrma kan worden opgemaakt dat de Nederlandse markt over de eerste zeven maanden een totale volumestijging (zomer- en winterbanden) van 4,1 procent heeft gerealiseerd, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het was vooral het volume aan winterbanden (voorraadvorming), plus 38 procent, dat hier debet aan is.

A-merken

Wat opvalt, is dat de meeste klanten van universele garages zich wat minder lijken te interesseren voor A-merken. Dit is ook terug te vinden in de marktverdeling vanuit de optiek van automaterialengrossiers. Uit een analyse blijkt bijvoorbeeld ook dat vooral het universele kanaal een sterk aandeel heeft in budgetbanden.

Opvallend is dat fastfitters, in vergelijking met universele bedrijven, juist minder budgetbanden monteren. Dat is des te opmerkelijker, omdat vaak wordt verondersteld dat fastfitters juist de onderkant van de markt bedienen en dus juist meer geïnteresseerd zouden zijn in budgetlabels. Eén van de redenen kan zijn dat fastfitters in hun promotieacties juist het accent proberen te leggen op hun A-merkenassortiment.

Lees hier het volledige artikel met veel cijferoverizchten >>

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1788 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.