Nissan bevestigt arrestatie voorzitter Ghosn

Na een dag vol speculaties heeft Nissan vanmiddag de arrestatie bevestigd van zijn topman Carlos Ghosn. Hij is in Japan vastgezet op last van de openbaar aanklager in Tokio, die hem verdenkt van belastingfraude.

carlos-ghosnKomende donderdag zal er bij Nissan een ingelaste bestuursbijeenkomst plaatsvinden. Enige onderwerp op de agenda: de topman van de Japans-Franse fabrikantencombinatie Renault-Nissan-Mitsubishi ontslaan. Het management van Renault zegt in een verklaring dat de Franse raad van bestuur op korte termijn bijeen wordt geroepen.

Inkomstenaangifte

De 64-jarige Ghosn zou, zo wijst volgens Nissan intern onderzoek uit, jarenlang hebben geknoeid met zijn inkomstenaangifte. Door een aanmerkelijk lager salaris op te geven wist hij de belastingaanslag te drukken. In een tijdbestek van vijf jaar zou Ghosn omgerekend circa veertig miljoen euro te weinig inkomsten hebben opgegeven. Daarnaast zou Ghosn privé gebruik hebben gemaakt van eigendommen van de onderneming. Naar verluidt heeft een klokkenluider de zaken onder de aandacht gebracht. De hoogte van Ghosns salaris is in het verleden regelmatig aanleiding geweest tot conflicten met de Franse staat, die vijftien procent van de aandelen Renault bezit. De huidige minister-president Macron oefende in 2016 als minister van economische zaken sterke druk uit op Ghosn om genoegen te nemen met minder salaris dan hij eiste. Carlos Ghosn nam in 1999 de leiding over van het destijds noodlijdende Nissan en wist de autobouwer weer winstgevend te maken.  In 2005 kreeg hij ook het roer in handen bij Renault. Nissan-bestuursvoorzitter Saikawa gaf maandag op een persbijeenkomst aan dat de alliantie Renault-Nissan niet meer van slechts één persoon mag afhangen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †