Noodrem Tesla voorkomt botsing A2

De software-aanpassingen van de Autopilot-functie die Tesla in september doorvoerde – ‘Version 8‘ – hebben gisteren op de A2 bij Valkenswaard hun nut bewezen. Dankzij een aanwezige dashcam in het voertuig kan de hele wereld getuige zijn van de preventieve werking van het systeem.

Op de beelden is te zien hoe de voorligger van de Model S wél op een abrupt afremmend voertuig knalt maar de Tesla niet. De sinds september jl. ook vóór de voorligger ‘kijkende’ radar signaleerde het naderende onheil en activeerde tijdig de noodrem – nog eer het ongeluk feitelijk had plaatsgevonden. Tesla-topman Elon Musk heeft de beelden, in de vorm van tweet 2438, direct geplaatst op zijn Twitter-account (6,5 miljoen volgers).

Op de sociale media is de live-registratie in korte tijd een hit geworden. Voor de autofabrikant zijn ze goed nieuws (hoewel drie mensen naar het ziekenhuis moesten). Eerder dit jaar kwam het merk herhaalde malen negatief in het nieuws doordat ondanks de Autopilot toch een aanrijding plaatsvond. Dat gebeurde in de VS en in China, waar berijders bezig waren met andere zaken dan sturen. Begin september overleed in Baarn de bestuurder van een gecrashte Model S, die de Autopilot overigens niet had geactiveerd.    

Signaalverwerking

Essentie van de ingrepen die Tesla drie maanden geleden doorvoerde was de verbeterde signaalverwerking van de wereld rond het voertuig. Betere zichtbaarheid van obstakels bij fel licht of onder slechte weersomstandigheden was een van de doelstellingen. Ook kreeg het systeem de mogelijkheid om verkeerssituaties te scannen die zich afspelen vóór de voorligger. Dat het in elk geval gisteren op de A2 bij Valkenswaard werkte (het geluidssignaal markeert het moment van ingrijpen) kunt u hier zien.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.