Nooit meer handwas

Diverse autobedrijven wassen de auto’s van klanten nog met de hand. Wanneer de aantallen stijgen, is de aanschaf van een eenvoudige portaalwasmachine het overwegen waard. Of wanneer je de ruimte in de werkplaats nodig hebt voor andere activiteiten.

Dat laatste is het geval bij Volvo-dealer Henk Scholten. Bij de vestiging in Ede zijn nu de voorbereidingen in gang gezet voor de bouw van een nieuwe washal, alwaar eind dit jaar een Centus portaalwasmachine van Christ moet worden geplaatst. Martijn van Wamel is verantwoordelijk voor aftersalesprojecten bij Henk Scholten en dus ook voor de aanleg van de nieuwe washal. Hoe is de situatie nu in Ede? “We hebben nu een inpandige wasplaats, waar de auto’s met de hand worden gewassen. Die ruimte hebben we nodig voor een nieuw serviceconcept van Volvo, VPS: Volvo Personal Service. Dus die ruimte gaan we anders benutten. Om onze onderhoudsklanten toch een gewassen auto te kunnen meegeven, en om auto’s afleveringsklaar te kunnen maken, wordt een nieuwe washal gebouwd.” 

‘Uren die de monteur in de werkplaats besteedt, kunnen we wél op de factuur zetten.’

Investering

Een bijkomende reden om te kiezen voor een rollover was de personele belasting die het met de hand wassen met zich meebrengt. “Ik denk dat we in Ede zo’n vijfduizend wassingen per jaar doen, dus dat is een flinke belasting voor de monteurs, die dat erbij moeten doen. Die tijd kunnen ze nu in de werkplaats besteden en dat zijn uren die we wél op de factuur kunnen zetten.” 

Voor autobedrijven die autowassen niet commercieel inzetten heeft Christ de eenvoudige portaalwasmachines Leanus en Sirius. Bij Henk Scholten wordt echter de wat uitgebreidere Centus geplaatst. “Omdat het om servicewassingen gaat, was het advies om voor een eenvoudigere machine te kiezen. We hebben toen bij een autobedrijf gekeken waar zo’n machine stond, maar we stelden toch wat hogere eisen aan het was- en vooral ook het droogresultaat dan die machine kon bieden, dus hebben we voor de iets uitgebreidere Centus gekozen.” 

Voorwas

Het verkoopproces werd al begin van het jaar afgerond. Toch wordt de Centus volgens de planning pas in week 51 geplaatst. Eerst moet de washal af. “Als je nou een gat in de markt zoekt, dan moet je kanten-klare washallen aanbieden. Het was  nog een hele uitdaging om een washal zo kostenefficiënt mogelijk te ontwerpen. Het loopt enorm in de papieren, terwijl het zo simpel lijkt: een vorstvrije hal met een dak erop, water toe- en afvoer, elektriciteit. Uiteindelijk kost die hal beduidend meer dan die machine alleen.” 

In de nieuwe washal komt ook een aparte machine voor de voorwas. “Voor de hal komt een plek, overkapt weliswaar, waar de auto onder hoge druk wordt voorgewassen, mocht hij bijvoorbeeld helemaal tot aan het dak onder de modder zitten. Dat hebben we wel geleerd van onze vestiging in Arnhem, waar we de eerste rollover hebben geplaatst. Voordat die auto’s de washal binnenkomen, wil je ze toch eerst afgespoeld hebben. Of er zitten vette vingers van de monteur op de velgen na een bandenwissel. Als dan de rollover net in gebruik is, kun je daar even snel de velgen reinigen. Uit oogpunt van efficiëntie hebben we ervoor gekozen om daarvoor een aparte voorwasmachine aan te schaffen.”

Henk Scholten Volvo
Henk Scholten is Volvo-dealer met vijf vestigingen, in Arnhem, Nijmegen, Ede, Tiel en Culemborg. Daarnaast heeft het bedrijf een eigen Volvo-erkend schadeherstelbedrijf in Arnhem. Bij de vestiging in Ede komt een nieuwe washal, die de oude, inpandige wasplaats vervangt.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3074 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *