Occasionmarkt moet autobranche redden

Autobedrijven zouden er goed aan doen om de focus te verleggen van de verkoop van nieuwe auto’s naar occasions. Alleen op die manier is er nog een goede toekomst weggelegd voor de autobranche, zegt Jurgen Vugts van Autoscout24 in het FD.

Het gaat onverminderd slecht in de autobranche. Grote dealerbedrijven vallen om, de verkoopcijfers dalen ieder jaar ondanks allerlei inspanningen en het aantal faillissementen mag dan dalen, maar de meeste bedrijven stoppen simpelweg met hun bestaan.
Volgens een deze week verschenen rapport van ABN Amro zullen negen van de tien bedrijven op termijn ermee stoppen zonder een faillissement aan te vragen. Overnames en fusies spelen hierin ook een rol van betekenis.

Kansen

Volgens Vugts is het echter niet alleen kommer en kwel maar zouden autobedrijven er goed aan doen om eens de focus te verleggen. Zo is bestaat slechts 13 procent van de totale autoverkopen uit nieuwe auto’s. Met zoveel spelers op de markt worden hierdoor de marges wel erg klein, met alle gevolgen van dien. Daar tegenover staat een zeer gezonde occasionmarkt waar ieder jaar meer dan een miljoen gebruikte voertuigen worden verhandeld tegen zeer aantrekkelijke marges.

“Dealers zouden daarom beter die glimmende, marge biedende occasion vooraan in de showroom moeten zetten, dan die splinternieuwe – zichzelf uit de markt prijzende – auto uit de fabriek. Met die occasion lok je kopers de showroom weer in en heb je ook nog eens een grotere kans daadwerkelijk een auto te verkopen. Ziet de toekomst er gelijk een stuk zonniger uit”, aldus Vugts in het FD.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *