Omzet VDL Nedcar 2019 daalt 15 procent

De omzet van VDL Nedcar is vorig jaar gedaald met vijftien procent, van 3,653 miljard euro in 2018 naar 3,091 miljard euro in 2019. Wel is het jaar voor de VDL Groep als geheel afgesloten met een positief resultaat.

De directie van het industriële familiebedrijf meldt dat 2019 voor VDL Nedcar een jaar is geweest met ‘twee gezichten’. Door onzekerheden op diverse fronten neemt de vraag naar auto’s sinds de herfst van 2018 af. Daarom heeft de producent in de afgelopen maanden zevenhonderd banen in de flexibele schil moeten afbouwen. In Born zijn afgelopen jaar 174.097 auto’s van de band gelopen. Ter vergelijking: in 2018 produceerde VDL Nedcar 211.660 auto’s.

BMW Group

Hoewel de auto-industrie door nieuwe emissienormen, mondiale handelsconflicten en ontwrichtende technologieën “turbulent” was, wist het VDL-management een nieuwe overeenkomst met BMW Group af te sluiten. In dit contract is de bouw van een opvolgend model overeengekomen. De fabriek kan daardoor in ieder geval tot ver in de jaren twintig in Born auto’s blijven bouwen voor BMW. “Daarmee is de continuïteit van VDL Nedcar langjarig veiliggesteld”, stelt president-directeur Willem van der Leegte.

De orderportefeuille van VDL Groep (exclusief VDL Nedcar) blijft op een hoog niveau. Ze is sinds het einde van 2019 gegroeid van 1,151 miljard euro naar 1,230 miljard euro in week 7 van 2020. Desondanks zal de jaaromzet van 2020 vermoedelijk dalen ten opzichte van die in 2019. De turbulentie op de personenautomarkt zal volgens de directie nog aanhouden, waardoor de omzetdaling bij Autoassemblage zal doorzetten.

Loonkosten

De omzet van VDL Groep is in 2019 licht gedaald ten opzichte van 2018. De afname, vooral ingegeven door het lagere productievolume bij VDL Nedcar, was echter kleiner dan een jaar geleden werd voorspeld. Dat komt volgens het bedrijf door de strategie om risico’s te spreiden door variatie in activiteiten. Ondanks de omzetdaling en een “behoorlijke” verhoging van de loonkosten is VDL Groep in staat geweest om het operationeel resultaat stabiel te houden.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.