Ondernemersvertrouwen autobranche keldert

Het vertrouwen van ondernemers in de auto- en motorbranche bevindt zich momenteel op het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar, meldt het CBS. De autobranche was begin derde kwartaal de enige bedrijfssector waar het vertrouwen van ondernemers negatief was.

Er is sprake van drie kwartalen op rij met een dalend ondernemersvertrouwen. Was er al een duidelijke min aan het begin van het tweede kwartaal (-5,3), een kwartaal later is het vertrouwen weggezakt naar -12,7. Ondernemers tonen zich vooral bezorgd om hun omzet. Per saldo verwacht bijna een kwart in het komende kwartaal een daling. Een minderheid van 6,1 procent denkt dat de omzet zal stijgen, een kwartaal eerder was dat nog 17,3 procent.

Stagnering

De omzet van de sector was in het tweede kwartaal van 2019 nauwelijks groter dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar (0,1 procent). De voorgaande kwartalen lagen de omzetten bij een dergelijke vergelijking nog duidelijk hoger. Van alle deelsectoren in de auto- en motorbranche behaalden de gespecialiseerde reparatiebedrijven de grootste omzettoename (4,8 procent) ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018.
De auto-importeurs zetten in het tweede kwartaal 6,4 procent minder om vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook de omzet van de handel in auto-onderdelen was kleiner(-1,7 procent). Het grootste negatieve verschil deed zich voor in de motorbranche, met 12,1 procent minder omzet. De verkoop van nieuwe personenauto’s daalde in het tweede kwartaal met 5 procent.

Vacatures

In het tweede kwartaal stonden in de auto- en motorbranche 4600 vacatures open. Dat is iets minder dan in het eerste kwartaal, toen er nog 4800 vacatures waren. Ook daalde het aantal ondernemers in de autobranche dat last heeft van een personeelstekort: van 22,3 procent begin tweede kwartaal naar 21,4 procent begin derde kwartaal. Het aantal faillissementen nam af, van 29 in het eerste kwartaal naar 24 in het tweede kwartaal. In totaal gingen in het tweede kwartaal in Nederland 946 bedrijven failliet, 16 meer dan in het eerste kwartaal.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *