Hoe wist Carlos Ghosn te ontsnappen?

Hoe heeft ex-Renault/Nissan-topman Carlos Ghosn weten te ontsnappen aan zijn huisarrest in Japan en per vliegtuig Libanon kunnen bereiken? Het is een vraag die vooralsnog onbeantwoord blijft, zeker door de Japanse autoriteiten.

De 65-jarige Ghosn wordt verdacht van grootschalige fraude. Hij zou bij Nissan miljoenen euro’s hebben verduisterd om aankopen zoals een jacht en privéjets te doen. Zelf sprak de CEO de beschuldigingen van meet af aan tegen. Er zou sprake zijn geweest van een complot tegen hem.

Ghosn werd in november vorig jaar gearresteerd. In afwachting van de rechtszaak zat hij maanden in Tokio in de cel. Door tussenkomst van zijn advocaat en na betaling van een hoge borgsom mocht de voormalig topman de juridische afwikkeling in huisarrest afwachten. Diezelfde advocaat zegt nu met stomheid te zijn geslagen door de geslaagde ontsnapping. Hij zou het nieuws via de media hebben gehoord en niet van zijn cliënt, met wie hij een week niet meer zou hebben gesproken. Ook zegt de raadsman nog steeds de paspoorten van Ghosn te bezitten, die de Franse, Braziliaanse en Libanese nationaliteit draagt.

Valse naam

Op internet wemelt het intussen van de speculaties over hoe Ghosn wist te ontkomen, terwijl zijn verblijfplaats wegens vluchtgevaar 24 uur per dag werd bewaakt. Mogelijk wist hij te ontkomen onder een valse naam, in een privévliegtuig uit Turkije. Ook gaat het gerucht dat hij zou hebben plaatsgenomen in een transportkist voor muziekinstrumenten.

Bij zijn aankomst in Beiroet verklaarde Ghosn niet te zijn gevlucht voor berechting maar ontsnapt aan “een corrupt Japans rechtssysteem waarbij je schuldig wordt geacht en mensenrechten niet bestaan.” Hij kondigde aan volgende week te beginnen met “vrij communiceren met de media.” Volgens buitenlandse media had Ghosn geen vertrouwen in een eerlijk proces. In het Japanse rechtssysteem zou ruim 99 procent van de zaken leiden tot een veroordeling. Ghosn hing een celstraf van mogelijk tien tot vijftien jaar boven het hoofd.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.