Ook 1.2 diesels doorstaan steekproef

Bestuurders van een 1.2 liter dieselauto hoeven geen negatieve gevolgen te verwachten als zij de ‘sjoemelsoftware’ bij een garage laten verwijderen. Dat blijkt uit een steekproef van de ANWB en ADAC. Juist in Nederland zijn afgelopen jaren tienduizenden van deze kleine diesels verkocht door de Volkswagen Groep.

De auto’s zijn voor en na de software-update onderworpen aan een uitgebreide test. Hierbij is met verschillende testmethodes gewerkt, zowel in een laboratorium als op de weg. Op basis van deze steekproef zijn er geen aanwijzingen voor een hoger brandstofverbruik of een lager motorvermogen. Opvallendste resultaat is dat de schadelijke stikstofuitstoot in de ADAC Ecotest zelfs ruim 22 procent lager is, terwijl het brandstofverbruik nauwelijks stijgt.

Ondanks deze steekproef raadt de ANWB autobezitters aan om bij de garage te vragen om een ‘certificaat van aanpassing’. Op die manier kunnen zij aan toekomstige eigenaren tonen dat de sjoemelsoftware verwijderd is. Volkswagen is eerder dit jaar gestart met de aanpassing van de 2.0 dieselmotoren, die onder meer in Volkswagen, Audi, Seat en Skoda zijn gebruikt. Ook die motoren zijn uitgebreid getest, zowel voor als na de software update, met een vergelijkbare uitkomst als nu bij de 1.2 motor.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.