Ook Bovag Coronamonitor negatiever

Net als de VACO Coronamonitor laat ook de nieuwste coronamonitor van Bovag een gedaald ondernemersvertrouwen zien. In vergelijking met de vorige coronamonitor uit november 2020 is het aantal ondernemers dat de crisis denkt te overleven gedaald en het percentage ondernemers dat omzetverlies noteert sterk gestegen.

Bovag verklaart de mineurstemming uit de effecten die de tweede lockdown hebben op de bedrijven. Nog 78,5 procent van de ondervraagden denkt de coronacrisis te overleven, 3 procentpunt minder dan in november 2020. 61,8 procent rapporteert een omzetdaling (8,9 procent meer dan in november). Het geschatte omzetverlies bedraagt gemiddeld 37,9 procent, 13,3 procentpunt meer dan in de vorige monitor werd gerapporteerd.

Aanpassingen

Als gevolg van de crisis zijn ook meer ondernemers van plan hun bedrijfsvoering aan te passen. Er wordt vooral extra ingezet op online verkoop. Het meeste last hebben de bedrijven van het feit dat er minder klanten in het bedrijf komen. De werkplaatsen daarentegen zien het werk licht aantrekken.

Een kwart van de ondernemers verwacht door de crisis afscheid te zullen moeten nemen van personeel, vooral verkooppersoneel. De intentie om in de werkplaats of op kantoor in te krimpen is juist afgenomen.

Inmiddels maakt 37,5 procent van de Bovag-bedrijven gebruik van één of meer steunmaatregelen van de overheid. Van deze groep gebruikt 77 procent een NOW-regeling (tegemoetkoming in de loonkosten). 18 procent maakt gebruik van een TVL-regeling (tegemoetkoming vaste lasten).

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *