Ook sjoemelsoftware in Porsche en Audi

Volgens de Amerikaanse federale milieudienst is er ook sjoemelsoftware geïnstalleerd in luxeauto’s van de Volkswagen-dochters Porsche (Cayenne) en Audi (Quattro) met V6-dieselmotoren. VW ontkent de beschuldiging. Saillant detail is dat de huidige topman van VW Matthias Müller, tot voor kort de scepter zwaaide bij Porsche.

Het gaat om V6-dieselmotoren met een inhoud van 3.0 liter. Uit het onderzoek van EPA blijkt dat in deze type motoren software is aangetroffen waarmee de uitstoot kan worden gemanipuleerd. De motor zit in modellen als de Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne en de Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L en de Q5 van de modeljaren tussen 2014 en 2016. Door de manipulatie kan de uitstoot van stifstofoxide tot negen keer groter zijn dan de milieunormen van EPA. Dit nieuwe incident zou betrekking hebben op 10.000 auto’s. 

Het is voor het eerst dat Porsche direct in verband is gebracht met fraudepraktijken. Tegen Audi waren al eerder beschuldigingen geuit. In een reactie zegt VW de zaak samen met de Amerikaanse milieudienst te willen ophelderen. De situatie zet meteen de positie van de nieuwe VW-voorman Muller onder druk. Als baas van Porsche had hij van de eventuele malversaties binnen zijn bedrijf op de hoogte moeten zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.