Opel zet 3d-printer in voor autoproductie

Voor de bouw van de nieuwe Adam Rocks die in oktober wordt gelanceerd, heeft Opel gebruikt gemaakt van gereedschap en mallen die door een 3d-printer zijn gemaakt. De autofabrikant verwacht dat de 3d-printer een steeds grotere rol zal gaan spelen bij de autoproductie.

“In de toekomst zal steeds meer 3D-assemblagegereedschap in het productieproces worden geïntegreerd,” aldus Virtual Simulation Engineer Sascha Holl bij Opel. Voor de Adam Rocks gebruikt de autofabrikant in Eisenach bijvoorbeeld een mal uit een 3d-printer voor de naamlogo’s op de zijkant van dit model. En voor de voorruit wordt een 3d geprinte geleider gebruikt om de montage van de ruit te vereenvoudigen en een nauwkeurige positionering te garanderen. “3d-printing stelt ons ook in staat het gereedschap met slechts enkele muisklikken aan te passen als er iets aan de auto verandert,” legt Holl uit. “Met het 3d-printingproces kunnen we elke denkbare vorm produceren. Zelfs grotere delen zijn te maken, zoals bijvoorbeeld een assemblagetool voor de complete dorpel of de achterspoiler van de Adam.”

In vergelijking met conventionele gefreesde gietvormen en mallen van hars, zijn de productiekosten van de hulpmiddelen uit de 3d-printer tot wel negentig procent lager. Bovendien is het geprinte gereedschap al na zo’n acht uur klaar voor gebruik en tot 70 procent lichter van gewicht. Nog een voordeel is dat deze tools mechanisch en chemisch kunnen worden bewerkt. Ze kunnen bijvoorbeeld worden doorboord, gefreesd, geschuurd, gevernist en gelijmd. Of verbonden en gecombineerd met verschillende andere materialen. Met behulp van de computer kunnen ze bovendien in enkele minuten ergonomisch worden aangepast. “Wij kunnen het gereedschap voor elke assemblagesituatie aanpassen en het nog gebruiksvriendelijker maken,” voegt Holl toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.