Overal groei, behalve in autobranche

SRA, een netwerkorganisatie van accountantskantoren, heeft de resultaten van ruim 3000 bedrijven over 2014 tegen het licht gehouden. Uit het onderzoek blijkt dat de omzet van het midden- en kleinbedrijf het afgelopen jaar met 4 procent is gegroeid, terwijl het bedrijfsresultaat met ruim een kwart is toegenomen. De autobranche steekt hier schraal bij af.

2014 was een moeilijk jaar voor de automobielsector. Er werden 7 procent minder nieuwe personenauto’s verkocht. De bestelautoverkoop eindigde het jaar wel met een klein plusje van 2,4 procent. Niet alleen in de showroom werden minder verkopen genoteerd, ook in de werkplaats nam de omzet af. Volgens brancheorganisatie Bovag werd 3,9 procent minder omzet geboekt uit onderhoud en reparaties.

Sanering noodzakelijk

Bovag, die alleen spreekt voor het Nederlandse dealernetwerk, pleit voor een sanering, die nu meer dan ooit noodzakelijk is. De winstgevendheid is bij de autodealers ver te zoeken. Vaak wordt amper het break-even niveau gehaald. Volgens recent onderzoek onder de leden draaide 45 procent van de autodealers met verlies. Ook komt er in 2015 nog geen licht aan het einde van de tunnel. Bovag verwacht ook in dit jaar tegenvallende cijfers zowel in de autoverkoop als in onderhoud en repartie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *