Palladium duurder dan goud

De prijs van het edelmetaal palladium is op de beurs in Amsterdam gestegen tot boven de prijs van goud.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Bij het sleuten van de Amsterdamse beurs noteerde palladium een koers van 1254 dollar per troy ounce. Goud stond toen op een waarde van 1237 dollar.

Katalysator

Palladium wordt vooral gebruikt in de auto-industrie, met name in katalysatoren. Hierin bevindt zich een honingraat die met palladium, platina, rhodium en cerium is geïmpregneerd. Deze metalen hebben de eigenschap de schadelijke stoffen in uitlaatgassen door chemische reacties om te zetten in CO2 en H2O. Meer dan de helft van het palladium dat op de wereld wordt gewonnen is afkomstig uit Rusland en Zuid-Afrika. Het FD haalt een analist van Bloomberg aan die zegt dat met name de sterk gestegen vraag vanuit China de prijs heeft opgedreven. Ook daar zijn onlangs strengere emissie-eisen van kracht geworden. De Commerzbank heeft een tweede verklaring. De Duitse bank verwacht dat de prijzen van alle edelmetalen in 2019 verder zullen stijgen als gevolg van een zwakkere dollar.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters