Parkeren blijft een kunst

Fouten die gemaakt worden tijdens het parkeren en manoeuvreren met de auto zijn goed voor 40 procent van alle ongelukken waarbij autoschade ontstaat. Vooral voor bestuurders van 65 jaar of ouder blijkt parkeren en manoeuvreren een kunst, zij veroorzaken drie keer zoveel ongelukken als bestuurders tussen de 25 en 64 jaar.

Dat zijn de uitkomsten van het onderzoek van het Allianz Centrum voor Techniek en auto-onderdelenfabrikant Continental AG naar parkeerhulpsystemen en ongelukken die plaatsvinden tijdens parkeren en manoeuvreren. Aan dit internationale onderzoek ligt een analyse van 3.500 auto-ongelukken ten grondslag.

Ook bevestigt het onderzoek dat het nut van de huidige parkeerhulpsystemen nog te beperkt is. Omdat deze systemen nog vaak geen rekening houden met de zijkant van auto’s, zien bestuurders gevaar over het hoofd. Bestuurders vertrouwen te veel op het parkeerhulpsysteem van hun auto waardoor zij niet adequaat reageren op onverwachte situaties. Allianz trekt in het onderzoeksrapport de conclusie dat parkeerhulpsystemen vandaag de dag nog te weinig bijdragen aan de vermindering van ongevallen en het verlagen van schadelasten.

Bestelwagens

Bestelwagens en SUV’s zijn relatief vaak betrokken bij parkeer- en manoeuvreerongelukken. Bestuurders daarvan zijn verantwoordelijk voor ongeveer 30% meer ongelukken dan bestuurders van kleinere auto’s. De toename van het aantal ongelukken dat ontstaat tijdens parkeren en manoeuvreren wordt onder andere toegeschreven aan het formaat van voertuigen. Deze worden steeds groter en langer. Ook de continue verstedelijking veroorzaakt de toename van het aantal ongelukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.