Politie haalt autobedrijf Steenwijk leeg

Bij een grootscheeps onderzoek naar ondermijning heeft de politie de handelsvoorraad van een autobedrijf in Steenwijk in beslag genomen. Er zijn drie verdachten aangehouden, allen leden van de verboden motorclub No Surrender.

De zaak kwam aan het licht door een melding bij Meld Misdaad Anoniem dat in loodsen in Wijnjewoude en Noordwolde onderdelen van gestolen voertuigen te vinden waren. Die loodsen zijn in oktober 2018 door de politie leeggehaald. Vervolgens werd een uitgebreid rechercheonderzoek gestart. Het bleek te gaan om onderdelen uit transportbusjes die in de omgeving Amsterdam en Arnhem waren gestolen.

De drie mannen uit Noordwolde en Vledder worden ervan verdacht in een georganiseerd verband de bussen te helen en/of om te katten. Zij lieten waarschijnlijk de busjes op bestelling stelen om ze vervolgens uit elkaar te halen en verhandelen. De recherche kan inmiddels minimaal vijftig gestolen busjes naar de verdachten traceren. De aangiften hiervan, met een totaal schadebedrag van 430.000 euro, lopen terug tot begin 2018.

Ondermijning

De politie vraagt aandacht voor de zaak als voorbeeld van ondermijnende criminaliteit. Via het autobedrijf werd geld, verdiend met de verkoop van gestolen onderdelen, in de bovenwereld gebracht. Marjolein Wildeman, teamchef politie Zuidoost Fryslân: “Vooral in een kleine gemeenschap als in Noordwolde heeft dit grote impact. Vanuit het dorp kregen we signalen dat de drie verdachten zich gedragen alsof niemand ze iets kan maken. Dat kan natuurlijk niet.”

Burgemeester Van de Nadort vult aan: “Het is onaanvaardbaar dat lokaal een angstcultuur ontstaat omdat inwoners, ondernemers en ook medewerkers van de gemeente geïntimideerd en bedreigd worden. En ondernemers worden zo gedupeerd door oneerlijke concurrentie. Daarom gaat de gemeente met de politie bekijken welke bestuurlijke maatregelen we in deze zaak kunnen nemen.”

Pieter van Rest, gebiedsofficier van justitie: “Ondermijning leidt tot een aantasting van onze rechtstaat en de gelijkheid van iedereen. Normen, waarden, regels en wetten lijken niet meer voor iedereen te gelden. Wij zullen daar altijd samen een vuist tegen maken.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3074 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *