Prestaties all season band vallen tegen

All season banden scoren niet hoog bij lage temperaturen in de winter en bij hoge temperaturen in de zomer. Dat blijkt uit de laatste winterbandentest van Anwb. De bond testte veertien winterbanden in maat 175/65 R14 T ( Opel Corsa, VW Polo, Ford Fiesta) en veertien winterbanden in maat 195/65 R 15 T (Volvo V50, Renault Megane, Peugeot 308).

Daarnaast zijn er vier all season banden getest. Waar gespecialiseerde zomer- of winterbanden onder deze omstandigheden hun normale niveau halen, presteren all season banden dan aanmerkelijk slechter. De Anwb adviseert met all season banden de rijstijl (snelheid en volgafstand) aan te passen aan de tekortkomingen van de banden. De veiligste combinatie in winter en zomer blijft het gebruik van winter- en zomerbanden.

Onder de winterse omstandigheden in Nederland met zijn vlakke wegen en relatief milde temperaturen doen all seasonbanden het nog vrij aardig. Bijvoorbeeld bij remmen op sneeuw of op nat wegdek presteren ze niet veel slechter dan winterbanden. Wel blijft de zijdelingse grip, nodig op bijvoorbeeld bochtige trajecten, duidelijk achter ten opzichte van winterbanden. In wintersportgebieden, waar de bestuurder ook nog te maken heeft met sterk hellende wegen wordt het gebruik van de all season band afgeraden.

Zomer

Vooral in de zomer presteren all season banden slechter dan verwacht. Het blijkt dat bij hoge temperaturen de banden onvoorspelbaar reageren en daardoor (bijvoorbeeld op een zomervakantie met hoge temperaturen en zware belading) zelfs onveilig kunnen zijn. In Nederland kan de all season band een oplossing zijn voor een tweede auto die ook ’s winters wordt gebruikt. Wel adviseert de Anwb de rijstijl aan te passen.

 In de winterbandentest kwam de Continental WinterContact TS850 als beste uit de test in beide bandenmaten. De band kwam beste uit de test op sneeuw en op droog wegdek. De band is ook verantwoordelijk voor het laagste brandstofverbruik en de laagste slijtage uit de test.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.