Pricewise: veertig procent auto’s oververzekerd

Voornamelijk mannen schatten de waarde van hun auto verkeerd in en zijn daarom oververzekerd. Prijsvergelijker Pricewise deed onderzoek naar de dagwaarde om daarop adviezen te kunnen geven. Wat blijkt, ruim veertig procent van de onderzochte auto’s is oververzekerd.

“De auto is vaak de trots van de man”, zegt Pricewise-directeur Hans de Kok. “Sommigen zeggen, het is het verlengstuk van zijn penis. Maar je kan beter zeggen: het verlengstuk van zijn portemonnee. Men denkt dat de auto veel meer waard is dan hij in werkelijkheid is.”

De onderzoeksresultaten geven ook aan dat bijna 6 procent is onderverzekerd. “Van de auto-eigenaren met een allrisk verzekering, is dat in 46 procent van de gevallen onterecht. Van de eigenaren met een WA Beperkt Cascoverzekering is zelfs 60 procent oververzekerd. En 1 op de 5 auto’s met alleen een WA-verzekering, zou juist een ruimere dekking moeten hebben”, aldus Pricewise.

Dagwaarde

Het overschatten komt vooral doordat de dagwaarde veel lager ligt dan men denkt. “De dagwaarde ligt vaak ruim 65 procent lager dan de nieuwwaarde. Allrisk verzekeren is in dat geval niet meer interessant, sterker nog, grote onzin, omdat bij diefstal alleen nog de dagwaarde van je auto wordt uitgekeerd”, aldus De Kok.

Van de ondervraagden denkt 91 procent dat zijn huidige verzekering nog steeds de ideale is. “En dat terwijl wij in 46 procent van de gevallen een ander type verzekering aanraden. 59 procent zegt nog nooit zijn autoverzekering te hebben vergeleken om te zien of een andere verzekering beter past of wellicht goedkoper is.”

Uit de cijfers van Pricewise blijkt ook dat mannen 20 procent vaker schade rijden bij bijzondere manoeuvres.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *