RDW: grote risico’s tussenschermen

Het plaatsen van een afscherming tussen de bestuurder en de bijrijder brengt grote risico’s met zich mee. Tot die conclusie komt de RDW na een onderzoek naar de veiligheid van afscherming in personenauto’s en lichte bedrijfswagens.

Het plaatsen van een afscherming tussen de eerste en tweede zitrij is wel mogelijk, aldus de RDW. Dan moet er wel aan diverse veiligheidsvoorschriften worden voldaan.

Veiligheidsvoorschriften

De RDW heeft op grond van internationale voertuigwetgeving de volgende veiligheidsvoorschriften voor zo’n afscherming tussen eerste en tweede zitrij opgesteld:

  • Veiligheidssystemen zoals veiligheidsgordels en airbags mogen er niet door gehinderd worden;
  • Er moet een rechterbuitenspiegel zijn gemonteerd;
  • Het zicht mag door het scherm niet belemmerd worden, bijvoorbeeld door schittering, vertekening of gebrekkige ontwaseming;
  • De afscherming mag de doorgang naar buiten niet belemmeren;
  • Het materiaal mag bij een aanrijding niet leiden tot letsel, wat bijvoorbeeld plexiglas ongeschikt maakt, omdat dit in scherpe delen kan breken die verwondingen kunnen veroorzaken;
  • De afscheiding moet deugdelijk zijn bevestigd en niet los op een zitplaats rusten.

Met deze veiligheidsvoorschriften is er nog geen wettelijke regelgeving omtrent afschermingen. De RDW is wel gevraagd daarover mee te denken. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zal hier binnenkort over communiceren.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2386 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *