Renault ‘woedend’ na sjoemelverwijt

Autofabrikant Renault verzet zich tegen recente beschuldigingen over de toepassing van sjoemelsoftware in zijn dieselmodellen. Het concern is verontwaardigd, noemt de verwijten onjuist en voelt zich ten onrechte in de beklaagdenbank gezet.

De voertuigbouwer slaat van zich af in een interview in de Franse krant Le Figaro. “We zijn ontzet en zelfs woedend”, zegt topman Thierry Bolloré, die bij Renault als Chief Competitive Officer eindverantwoordelijk is voor concurrentiezaken. “Renault verdient op geen enkele manier deze behandeling. Wij hebben niet gesjoemeld, wij hebben niets vervalst. Auto’s van ons zijn nog nooit met dergelijke systemen uitgerust.”

Heftige ontkenning

Met de heftige ontkenning reageert Bolloré op de verdenking die overheidsfunctionarissen dicht bij het onderzoek vorige week uitten tegenover dagblad Libération. Zij vermoeden dat Renault à la Volkswagen zijn modellen heeft gemanipuleerd om tijdens laboratoriumtest gekunsteld fraaie NOx-scores neer te zetten. Het zou gaan om bijna 900.000 voertuigen, meldt de zakenkrant Les Echos, geproduceerd sinds begin 2011 in K9-dieselmotoren. Hangende de ontwikkelingen heeft een Franse consumentenorganisatie inmiddels laten weten dat zij namens gedupeerde Renault-rijders schadeloosstelling wil afdwingen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †